Cara Nak Masak Pais Ikan Patin
Keluarkan ke dalam bekas dan gaul sebati dengan tempoyak dan garam. Masukkan kesemua bahan kecuali ikan patin.
Resepi Ikan Patin Pais Tempoyak Yang Cukup Enak Penggemar Tempoyak Wajib Try Menu Ini Daily Masak
Rasa garam dan gula secukup rasa.
. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Beri air jeruk limau diamkan 15 menit cuci bersih kembali tiriskan. 1 Basuh bersih ikan patin bersih dengan air asam jawa dan kelar ikan.
Masukkan dalam periuk dan masak hingga kering air. Campur bahan kisar dengan kelapa parut dan gaul rata. Kak Bell lagi prefer tumbuk semua bahan.
Ikan boleh guna ikan patin terubuk kembung pari. Aduk Merata Dan Masak Hingga Layu. Kemudian masukkan ikan patin daun kesum bunga kantan dan serai.
Xperlu susah2 bakar dalam oven guna kuali pun boleh. Kali ni saya nak kongsikan salah satu resepi yang popular di negeri Pahang iaitu pais tempoyak ikan patin. Diamkan selama 30 menit lalu bilas hingga bersih.
4 Sediakan aluminium foil dan alaskan dengan daun kunyitdaun pisang. Air ikut citaraasa masing-masing suka pekat air sikit suka cair letaklah lebih air. Lapik daun pisang di atas kerajang aluminium dan letakkan ikan.
Bicara soal ikan patin biasanya banyak yang kurang sreg akibat adanya aroma tanah yang kuat. Beri garam gula pasir dan merica kemudian koreksi rasanya. Resepi Pais Tempoyak Ikan Patin Bakar Bella Jamal.
Kemudian baru tambahkan cili dan tumbuk lagi. Api kecil ya sayang sekalian. Sebut je ikan patin masak tempoyak semua orang tahu keenakan lauk ni.
Tempoyak diblender dengan air secukupnya Kemudian masukkan dalam lada yang dimasak. Bersihkan Ikan Patin Sebelum diolah bersihkan ikan patin terlebih dahulu. Bersihkan ikan patin potong-potong lalu lumuri dengan air jeruk nipis dan garam.
Hiris daun pepijat bunga kantan dan campur masuk dalam adunan tempoyak. Resepi ikan patin masak tempoyak ni memang famous kat Pahang iaitu di kawasan Temerloh. Masak sebentar sambil dikacau sehingga kering sedikit airnya.
Dah mendidih angkat dan sejukkan. Dah siap blender tuang ke dalam periuk. Minyak dipanaskan dulu bumbu yang dihaluskan dapat ditumis dan campurkan juga bumbu lainnya masak hingga timbul bau harum.
Ada banyak olahan ikan patin yang menggiurkan seperti pindang patin atau sop ikan patin. Masukkan cili padi dan tumbuk lagi. Kemudian baru masukkan ikan patin.
Campaklah sekali dengan daun kesum dan bunga kantan. Oleh karena ini ketahui empat cara masak ikan patin agar bebas bau dilansir. Ikan Patin dipotong 2 Tempoyak masam 6 sudu Daun Kesum 2 batang diambil.
Ikan sudah masak tutup api. Resepi pais tempoyak ni sangat mudah untuk disediakan. Potong-potong ikan patin.
1 genggam daun kesum dipotong 5 cawan air terpulang pada kepekatan kuah yang diinginkan. Bungkus kemas dan bakar menggunakan pemanggang hingga masak. 1 ekor ikan patin dipotong ikan ni dalam 15kg 2 senduk tempoyak nak letak lebih pun boleh Cili padi dikisar Jumlah cili terpulang pada tahap kepedasan masing-masing.
Letak ikan atas daun pisang yang dilapik aluminium foil. Suka makan Pais Ikan namun kurang rajin nak panggang atau bakar guna pemanggang. Namun ikan patin biasanya memiliki aroma daging yang berbau lumpur.
Masukkan serai lengkuas jahe cabai rawit utuh daun salam dan daun jeruk. Panaskan sedikit minyak lalu tumis bumbu halus hingga harum. Ini ikan patin menurut saya jauh.
Tumbuk asam keping hingga terurai. Mula-mula sekali basuh ikan patin potong dua dan kelar badannya. Pastu ikut shj step dibawah.
Dan letak daun kesom pun boleh. Masukkan garam dan gula secukup. 5 Ratakan tempoyak tadi atas daun kunyit kemudian letakkan ikan patin.
Yang bercuti kat Pahang mesti tak lepaskan peluang untuk makan ikan patin masak tempoyak yang asli di sana. Masak sehingga sebati semuanyadan kemudian masukkan asam keping. 2 Kisar atau tumbuk bahan-bahan B.
Buatlah larutan susu dan air dengan perbandingan 11. Letak sambal kelapa diatasnya. Bagi yang sudah meniatkan mencoba tapi masih saja ragu mari simak dulu beragam rahasia masak ikan patin berikut ini.
Satukan ikan dan bahan kisar asam keping ke dalam periuk dan tambah air secukupnya. Biji nangka juga adalah makanan yg digemari oleh para tukang masak kampung Cara memasak Pais Patin Tempoyak. Untuk 1 kilogram ikan patin bisa direndam selama kurang dari 15 menit.
Ikan patin memang sangat cocok diolah menjadi ikan bakar sup ataupun dimasak di dalam bambu. Cara masak ku kali ini kita masak ikan patin pindang atau pindang ikan patincara buat pindang ikan patin ini sangat mudah loh bunpindang ikan patin prakti. Ikan Patin Masak Kecap.
Tumbukkisar kunyit hidup dan cili padi. Resepi Masakan Tempoyak Ikan Patintempoyakikanpatin resepitempoyak tempoyak. Pastu perap ikan patin dengan bahan td.
3 Pekasam Patin Imej via Facebook. 2-3 helai daun kunyit untuk balut. Bau tanah yang terdapat di ikan patin bisa dihilangkan menggunakan susu cair dan basil.
Yang suka pedas tambahlah cili sendiri. Yang hantu tempoyak tambahlah lagi tempoyaknya. Kunyit hidup dikisar Jumlah kunyit terpulang pada citarasa masing-masing.
Masukkan halia serai daun jeruk tumis sampai harum tuangi air biarkan mendidih. Kemudian campur dengan basil kering secukupnya. 2Kisar atau tumbuk cili padi dan kunyit sehingga hancur.
Seterusnya Tumbuk asam keping sehingga sedikit hancur atau lenyek. Tuang air lalu masak hingga mendidih. CARA PENYEDIAAN IKAN PATIN PAIS TEMPOYAK.
Aduk dengan bumbu tersebut sampai patin berubah berwarna. CARA PENYEDIAAN IKAN PATIN PAIS TEMPOYAK. Jika ada daun pisang lebih.
3Masukkan tempoyak garam dan gula. Tumbuk cili padi dan kunyit. 3 Masukkan bahan B ke dalam bekas tempoyak tambah garam dan gula.
Masukkan bahan -bahan ke dalam mesin pengisar dan kisar dengan sedikit air. Panaskan periuk masak dulu cili api kisar tu atas kuali. Musim durian ni mesti ramai yang masak menggunakan durian.
Aduk merata dan masak hingga layu. Cara masak Pais Ikan yang sangat mudah sedap dan tidak perlu bakar. Ikan Patin Sg Pahang boleh dimasak dengan berbagai cara dan Pais Patin Tempoyak adalah salah satu masakan yang sangat digemari semua.
Masukkan tempoyak bersama garam dan alukan sebati. Ikan patin adalah jenis ikan tawar yang memiliki banyak kandungan protein vitamin dan mineral. Panaskan pan beri 2 sdb minyak tumis bawang merah bawang putih sampai harum.
4Hiris halus sehelai daun kunyit. Semua bahan bertanda dikisar bersama dengan sedikit air. Resipi Sup Ikan Patin.
Racik halus daun kunyit dan daun kesum. 1 ekor ikan patin saiz sederhana. Susun ikan diatas daun pisang.
1Basuh ikan dengan air asam jawa dan kelar rapat-rapat. Ikan patin tu Kak Bell bakar 3 bahagian je. Cara Masak Patin Tempoyak Sediakan bahan dan bersihkan ikan.
Langkah awal air asam dibuat untuk melumuri ikan patin sampai rata agar meresap diamkan selama kurang lebih 30 menit. Masukkan ikan patin wortel dan kol. Nanti ada pulak yang komen tak boleh makan sebab bau ikan.
Satukan semua bahan-bahan dengan tempoyak dan lumur pada ikan. Di potong pas mau d beli. Terus masakkan atas api hingga mendidih.
Lebih mudah bila kita menggunakan.
Resepi Pais Ikan Patin Yang Murah Home
Resepi Ikan Patin Pais Tempoyak Sedap Tube Recipe Malay Food Fish Recipes Food
Resepi Pais Ikan Patin Tempoyak Sedap Dan Simple Sehingga Menjilat Jari Youtube
No comments for "Cara Nak Masak Pais Ikan Patin"
Post a Comment